woensdag 13 januari 2016

Beaufort AOP

De Beaufort d'éte wordt gemaakt van rauwe melk, dus van melk die niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd is, waardoor alle smaak, maar zeker ook alle gezonde zuren en vetten behouden blijven.
Er wordt gemolken in de maanden juni t/m oktober, de koeien grazen dan hoog in de bergen op de alpenweiden en zo krijgen ze naast gras ook kruiden en bloemen binnen.
Dit dieet bezorgt de Beaufort d'éte zijn bijzonder smaak.
De Beaufort d'éte wordt overigens niet hoog in de Alpen gemáákt.

Het type "chalet d'alpage" houdt in dat de kaas op traditionele wijze gemaakt is in een chalet gelegen op minimaal 1500 meter hoogte, van de melk van de tweemaal daags aldaar gemolken koeien. Deze kaas moet minstens een jaar rijpen.
Veel Fransen beschouwen deze kaas als "la Reine des fromages".
Oftewel, de Koningin der kazen.

Als de kaas wordt gemaakt in de maanden november t/m mei, dan mag de kaas geen Beaufort d'éte heten, dan is het "gewone Beaufort", maar ik ben behoorlijk onder de indruk. Ik denk in termen als kruidig en zéér aromatisch.
Hmmhmm, als de "eenvoudigste" variant al zo smaakt ben ik wel heel erg benieuwd naar zijn twee broertjes.


Deze harde gewassen korstkaas heeft wat ingevallen zijkanten, wat wordt veroorzaakt door de beukenhouten vorm die om de zijkant van de kaas wordt gespannen.

Beaufort heeft het AOP-keurmerk (Appellation d'Orgine Protégée). Dit wil zeggen dat de melk alleen van koeien uit de regio mag komen. Deze koeien zijn van het Tarine of Abondance ras en zij mogen niet meer dan een vastgesteld aantal liters melk per jaar produceren. Het voer van de koeien moet uit de streek zelf komen en eventuele bijvoedig is aan strikte regels gebonden. Dit alles wordt streng gecontroleerd.

Beaufort AOP
Herkomst - Frankrijk (Haut-Savoie)
Gemaakt van Volle Rauwe Koemelk
Vetgehalte - 48+
Harde Kaas
Wijnadvies - Een Krachtige Volle Rode Rhone wijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten