zondag 26 maart 2023

Kamerikse Blauw Klaver

Omdat Nederland geen traditie heeft met het maken van schimmelkaas hebben Matthijs en Maaike zich uitgebreid laten informeren over het bereiden van deze speciale kaas uit Frankrijk, hét land van de zachte kazen. Met gebruikmaking van de specifieke technieken en ervaring is uit de vele soorten de Blauw Klaver, met zijn karakteristieke en voortreffelijke smaak, als beste naar voren gekomen waarin ze zich vervolgens gespecialiseerd hebben.

Oorspronkelijk werd dit kaasje gemaakt in Harmelen, door een kaasmaakster, die ooit het vak leerde in Frankrijk. De kennis die zij daar op deed, gaf ze door aan de huidige kaasmakers. Sinds een jaar of 5 maken Matthijs en Maaike de Wit, met uitsluitend de melk van hun roodbonte eigen koeien, de Blauw Klaver kaas. Deze koeien lopen zoveel mogelijk buiten.

De melk wordt eerst gepasteuriseerd, waarna de stremsel, zuursel en de schimmel toegevoegd worden. Wanneer de melk veranderd in een dikke massa is de melk gestremd. De dikke massa wordt in kleine stukjes gesneden. Vervolgens wordt alles handmatig geroerd. Hierbij komt vocht vrij. Het vocht, een gele vloeistof, heet wei. De gestremde stukjes melk heet de wrongel. Van de wrongel wordt de kaas gemaakt. De wrongel wordt in de vormen gedaan.

In veel soorten blauwader kaas wordt de schimmel in de kaas geïnjecteerd. Bij de Blauw Klaver echter wordt de blauwflora aan de melk toegevoegd. Vervolgens worden er gaatjes in de kaas geprikt, zodat er lucht bij de blauwschimmel kan komen. De buitenkant van de kaas wordt bespoten met koolstof. Dit vormt een laagje as rond de kaas. Hier groeit de blauwschimmel vervolgens doorheen. Dit geeft Blauw Klaver kaas het bijzondere uiterlijk

Vroeger vond de rijping plaats in de koele Franse grotten. Nu zijn deze met het gebruik van moderne technieken nagebootst, zodat een optimale rijping plaatsvindt. Gedurende de rijping verspreidt de blauwschimmel zich verfijnd door het kaasje. Tenslotte wordt de kaas in folie verpakt en gecompleteerd met het huisetiket van “De Houdycker”.

Het resultaat is de Blauw Klaver uit Kamerik: een ambachtelijk bereide Hollandse kaas met Franse invloed. Met zijn zachte, milde en intense smaak een specialiteit voor de kaasliefhebber.

blauwklaver.nl

Wat een heerlijke ontdekking de Nederlandse Blauw Schimmel kaas.
Tip: Het lekkerste is het kaasje als het een uurtje op kamertemperatuur gelegen heeft.

Kamerikse Blauw Klaver
Herkomst - Nederland
Gemaakt van gepasteuriseerde Koemelk
Rijping - 4 tot 6 maanden
Vetpercentage - 50+
Blauwschimmel kaas


Geen opmerkingen:

Een reactie posten