woensdag 29 maart 2023

Postel Vieux Bierkaas


Postel vormt samen met Westmalle en Orval het enige trio abdijen, 
die nog beschikken over een echte abdijkaasmakerij.

Deze meesterlijke abdijkaas heeft een intense en fruitige smaak, 
een stevige maar smeltende textuur met enkele rijpingskristallen die zorgen voor een unieke beleving!

Ze doen dat met melk van hun eigen veestapel. Deze oude variant doet qua structuur wat denken aan kazen zoals we ze in Nederland kennen. Aangenaam pikant, licht zilt en uitgesproken van smaak. Perfect voor bij een goed glas bier

Postel is een Belgisch abdijbier. De naam van het bier verwijst naar de Abdij van Postel, gelegen te Postel, een deelgemeente van Mol. De Norbertijnen van Postel brouwden reeds bier van in 1611. 
Tijdens de Franse Revolutie werden de kanunniken in 1797 uit hun abdij verdreven en moest de brouwactiviteit noodgedwongen stoppen. Na een afwezigheid van 50 jaren konden de kloosterlingen terugkeren maar het bierbrouwen werd niet meer terug opgestart. 
Pas in 1953 sloot Brouwerij Campina uit Dessel een overeenkomst met de Norbertijnen om het bier terug te produceren en op de markt te brengen als abdijbier. In 1988 werd de brouwerij grotendeels overgenomen door Brouwerijen Alken-Maes. De Postel-bieren werden vanaf dan geproduceerd door Brouwerij De Smedt te Opwijk. In 2000 werd deze brouwerij op haar beurt door Heineken overgenomen waarna het bier door Brouwerij Affligem werd gebrouwen. De abdij is een populaire toeristische trekpleister en beschikt over een eigen infopunt. Naast het bier kan je ook genieten van Postelkaas, deze wordt wel nog gemaakt door de paters.




Postel Vieux Bierkaas
Herkomst - België
Gemaakt van gepasteuriseerde Koemelk
Rijping - vanaf 2 maanden
Vetpercentage - 50+
Half-harde Kaas
Uiteraard het lekkerst bij een glas Postel bier






Uiteraard ook leuk om de Postel abdij eens een keertje te bezoeken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten