donderdag 17 september 2015

Reypenaer Amsterdam




24 mei 2015

Wat een geweldig verjaardagskado kreeg ik van mijn drie (stief)kinderen.
Een kaasproeverij bij
Reypenaer aan de Singel 182 in Amsterdam.
Dat was watertanden voor een kaasliefhebber als ik.





Maar liefst zes kaasjes lagen te wachten om geproefd te worden.
Van heel jong en mild tot ouder en pittiger qua smaak,
kaasjes gemaakt van Koemelk én kaasjes gemaakt van Geitenmelk.



  1. We beginnen met de Wyngaard Chèvre Affiné, een vier maanden gerijpte 50+ Geitenkaasje. Zacht en romig, ik zou zelfs durven zeggen "boterige" kaas, maar heerlijk vol van smaak, proef ik daar een vleugje walnoot? Créme fraîche? En dit is nog maar het begin ;). Heel licht van kleur, ik zou bijna zeggen wit maar kom na overleg toch uit bij crèmekleurig. Lekker met een glas droge witte wijn. 
  2. Door naar de Wyngaard Chèvre Gris, een tien maanden lang gerijpt eveneens 50+ Geitenkaasje. Ietsjes donkerder van kleur maar nog steeds licht crèmekleurig. Een stevig kaasje met een bite, veroorzaakt door zoutkristalletjes. Hmmhmm. Deze kaas doet me een beetje denken aan Parmezaan. Ook hier smaakt de witte wijn prima bij.
  3. De Wyngaard Gouda Kaas. En ik leer dat "Gouda" puur staat voor de ronde vorm van de kazen. Heeft niks te maken met waar de kazen worden gemaakt. Een zachte, zes maanden gerijpte 48+ kaas gemaakt van koemelk. Prachtig lichtgeel van kleur. Boterig zacht, heerlijk met dat glas rode wijn wat ik erbij krijg. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat ik deze kaas op een boterhammetje doe, of hem gebruik voor een tosti, yamyam. Wat een heerlijk volle smaak!
  4. Reypenaer 1 jaar gerijpt in het pakhuis in Woerden. Heerlijk smeuïge 48+ kaas gemaakt van koemelk. Proef ik nou.....yoghurt? Ja absoluut proef ik iets friszuurs, maar wacht even.....ik proef ook caramel. Ook hier weer lekker zoutkristallen, daar hou ik van. En de volle rode wijn is ook prima bij deze kaas.
  5. Dit is echt een feestje. De volgende kaas is de Reypenaer V.S.O.P. Donkergeel, 48+ gemaakt van koemelk. Twee jaar lang heeft ie mogen rijpen. Ook hier weer friszuur, caramel, maar dan alles in het kwadraat ;) Perfect met dat glaasje rode port!
  6. En als laatste proeven we Reypenaer X.O. Reserve. Een extra oude prachtig oranje brokkelkaas. Een twee-en-half jaar gerijpte 48+ kaas gemaakt van koemelk. Ik proef caramel, ik proef.....alcohol? Doe hier maar een glaasje whiskey bij :) Dit is echt een perfect borrelkaasje. Een mooie uitleg vind ik op de website van Reypenaer, waar je alle kaasjes gewoon online kunt bestellen en laten thuisbezorgen. Superfijn!
Zo, dan ben ik nu "Expert in Cheese Tasting". Certificaat mee naar huis om dat te bewijzen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten