woensdag 26 februari 2020

Proeflokaal & Fromagerie Kef / Kobunder

Ook deze winter pasten we weer op het huis en de poes van onze vriendin Maria in Amsterdam Noord. Hoog op mijn ToDo lijst stond een bezoekje brengen aan het proeflokaal van Fromagerie Kef aan het van der Pekplein.


We hadden een tafeltje gereserveerd aan het einde van de middag op een zaterdag.
Ja reserveren is absoluut nodig merkten we al eerder toen we een keertje spontaan langsgingen en er geen plaats voor ons was. Ik kan de teleurstelling die ik toen ervoer nog voelen. Tsja, je bent Kaas Lover of niet.

Eerst een glas witte wijn en een mooie kaasplank, daarna een glas rood met nog een kaasplank. Wat een feest! Yes I'm in Heaven.

Heel eerlijk, de gekozen wijnen waren te licht voor de kazen. Maar de uitgebreide verhalen die we bij elk kaasje kregen daarentegen waren gé-wél-dig.


Op deze foto zie je de kaasplank met daarop mijn absolute favorietje van de dag, (de twee driehoekjes rechts) Kobunder
Een Nederlandse Natuurkaas gemaakt in Lippenhuizen, Friesland.
Deze kaas bevat geen toegevoegde conserveermiddelen.

Kaasmaker Martin Schyns houdt van experimenteren met verschillende, biologische, melksoorten.
Zo gebruikt hij melk van verschillende koe-, geiten- en zelfs waterbuffelrassen.

Deze kaas bestaat uit een mengsel van geiten- en Fleckvieh koemelk. De Fleckvieh koe is een dubbeldoelras. 

Dat begrip moest ik even opzoeken, al geeft de naam je al wel meteen een idee wat ermee bedoelt wordt. Dubbeldoel koeien zijn melkkoeien die na hun melk-productieve leven worden gevoerd met een uitgebalanceerd dieet dat zorgt voor een goede spier- en vetaanzet.
Zodat ook het vlees van deze koeien geschikt wordt voor consumptie.
Een prachtig voorbeeld van duurzaamheid dus.

De kaas-korst wordt ingesmeerd met gecarameliseerde appelstroop. Daarna wordt hij gerijpt in een turfschuur in Veenhuizen waar de luchtvochtigheid hoog en de temperatuur constant is. Dit alles zorgt voor een complexe en rijke smaak.

Kobunder
Herkomst - Lippenhuizen, Friesland, Nederland
Gemaakt van gepasteuriseerde geit- en koemelk
Halfharde kaas
Rijping 4 - 12 maanden
Lekker bij een glas mooie volle Chardonay



Geen opmerkingen:

Een reactie posten