maandag 23 november 2015

Romero

Een huisarts had teveel rozemarijn in zijn tuin staan
en vroeg de plaatselijke kaasboer of hij er wellicht iets mee kon.
Daar had die boer, Wim Verweij uit IJsselstein wel oren naar.
Hij experimenteerde wat en zo werd de Romero kaas geboren.
Een harde Hollandse boerenkaas die op een traditionele Spaanse wijze gemaakt wordt.
Na de eerste persing wordt de kaas bedekt met een laagje geweekte rozemarijn
en gaat hij vervolgens ingepakt in een linnen doek terug het kaasvat in.
Na de tweede persing wordt de kaas een paar dagen gepekeld in een pekelbad.
En dan kan de rijping van ongeveer twaalf maanden beginnen.
De kaas heeft dan het karakter van een oude kaas met de subtiele nuances van rozemarijn.
Subtiel aromatisch en kruidig. Heel bijzonder!

De kaas wordt gemaakt bij Lindenhoff, sowieso een inspirerende website die de moeite waard is te bezoeken.

De kaas doet het goed in een uitgebreid diner als overgang tussen het hoofdgerecht en het dessert. Maar hij ook heel lekker om gewoon zo te eten, bij een goed glas rode wijn.


Romero
Herkomst - IJsselstein (het groene hart van Nederland)
Gemaakt van Rauwe Koemelk
Vetgehalte - 48+
Harde Boerenkaas
Twaalf maanden gerijpt
Wijnadvies - Krachtige Rode Wijn (bv een Shiraz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten