dinsdag 23 februari 2021

Saint Nectaire

In de winkel valt mijn oog meteen op dit kaasje. Hé, dat stond in mijn boek Bier & Kaas van van Vinken van van Tricht. Een kaasje uit de Franse Auvergne.

In de weiden in deze streek staan verse kruiden en bloemen en wild gras. De melk van de koeien die hier grazen is dus rijk en complex van smaak en geur.

De kazen rijpen in een kelder op een temperatuur rond de 10 graden op roggestro bij een luchtvochtigheid van 90 à 95%

Deze kazen worden zowel op de boerderij als industrieel gemaakt en de smaak, een wereld van verschil. Het behoeft geen uitleg dat de kazen gemaakt op de boerderij het aller- allerlekkerst zijn. Je herkent ze aan het ovalen groene casïne-etiket.
De industriële kazen zou ik gewoon laten voor wat ze zijn, wat mij betreft verdienen die de naam Saint Nectaire absoluut niet.

Saint Nectaire heeft een diep aardse, nootachtige smaak.
De korst heeft een heerlijke structuur.



Saint Nectaire
Herkomst - Franse Auvergne
Gemaakt van Rauwe Koemelk
Roodflora Kaas
Half harde Kaas
Rijping - 6 tot 8 weken
Vetpercentage 45+
Lekker bij (geadviseerd door van Vinken en van Tricht) een Floreffe Tripple

Geen opmerkingen:

Een reactie posten