donderdag 8 april 2021

Coeur de Neufchâtel


Zeg nou zelf, hier wordt je toch spontaan verliefd op. Prachtig kaasje!
En het smaakt ook geweldig. De fluweelzachte korst is eetbaar en de binnenkant is romig.
Toch is dit een lekker pittig / ziltig kaasje.


Deze kaas heeft sinds 1969 het AOP-keurmerk wat onder meer inhoudt dat de kaas alleen van de melk van het vee uit het gebied van de Bray gemaakt mag worden. Aan de wrongel worden korrels oudere kaas toegevoegd omdat deze reeds de gewenste schimmelcultuur bezitten. De wrongel wordt vervolgens gekneed, gezouten en in vormen gedaan.


De fijne, witte donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft Neufchâtel zijn specifieke smaak.


Voor de hartvorm die deze kaas heeft worden verschillende verklaringen gegeven. Zo zou deze kaas tijdens de Honderdjarige oorlog gemaakt zijn door meisjes als geschenk voor Engelse soldaten op wie zij verliefd waren. Een ander verhaal is dat de kaas de vorm van twee engelenvleugels kreeg en daardoor ook de bijnaam 'Angelot'. 
Ik vind allebei de verhalen mooi ;)



Coeur de Neufchâtel
Herkomst - Neufchâtel en Bray / Normandië / Frankrijk
Gemaakt van gepasteuriseerde Koemelk (als je kaasje uit de fabriek komt - op sommige boerderijen wordt deze kaas nog van rauwmelkse Koemelk gemaakt).
Witschimmel Kaas
Zachte Kaas
Rijping 10 tot 15 dagen
Vetpercentage 50+
Lekker op een toastje van The Fine Cheese Co.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten