zondag 18 januari 2015

Grijze Stinkerd uit Lille

Gisteren waren we in Lille. Natuurlijk had ik al vooraf opgezocht wat nou eens een typisch Lille's kaasje is. Gris de Lille, vrij vertaald Grijze Stinkerd. Klinkt goed :) De officiële benaming is Vieux Lille. Deze Gris de Lille is een rijpe Maroilles kaas die drie maanden geweekt is in pekel. De kaas ruikt heel sterk, maar dat is nou juist hoe de inwoners van Lille hem graag hebben.
Het pekelen gebeurde ooit, begin negentiende eeuw, om het rijpingsproces te verlengen, zodat men ook in de winter, wanneer er minder melk beschikbaar was, van kaas voorzien zou zijn. De kaas was een absolute favoriet van de mijnwerkers uit de streek.


En stinken doet ie, maar lekker dat ie is.

Vieux de Lille
Herkomst - Nord-Pas-de-Calais (Noord-Frankrijk)
Vetgehalte - 45+
100% Gepasteuriseerde Koemelk
Gewassen (gepekelde) korstkaas (heeft dus geen échte korst)
Smaakindicatie - Pikant en zéér aromatisch
Lekker bij een glas bier

Minpuntje in mijn dag is echt de desinteresse van de verkoopster van dit prachtige kaaswinkeltje.
Philippe Olivier, 3 Rue du Cure Saint Étienne.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten