zaterdag 24 januari 2015

Manchego

Echt één van mijn all time favourites is de Manchego.
Een paar jaar geleden heb ik deze kaas leren kennen in Madrid, al komt ie daar niet vandaan zoals ik dacht. Manchego kaas wordt gemaakt in de regio La Mancha. Die ligt tegen Madrid aan zoals je ziet op dit kaartje.


Deze dorre streek geeft de kaas haar eigen karakter. De naam van de streek is afkomstig uit het Arabisch en betekent zoveel als "Waterloos land". Manchego is dan ook een product van een droog, extreem klimaat, waar alleen de sterkste planten kunnen overleven. Deze planten worden gegeten door de Manchega, een eeuwenoud schapenras. De kaas wordt gemaakt van de rauwe melk van het La Mancha schaap. 

De eerste verhalen van de Manchego kaas dateren al van eeuwen voor onze jaartelling. Die meer dan tweeduizend jaar oude historie maakt deze kaas natuurlijk extra bijzonder. Er is geprobeerd de kaas na te maken, zowel binnen Spanje als over de grens, maar dat is niemand gelukt. De omstandigheden zijn hier namelijk uniek.

Leuk om te weten, Cervantes noemde de kaas al in zijn legendarische Don Quixote.

Manchego heeft het kwaliteitsaanduiding DOP (Denominación de origen protegida) 
oftewel, beschermde oorspongsbenaming.

Na het zouten rijpt de kaas twee maanden in een vochtige ruimte.
Manchego is te eten als Tierna (na twee maanden rijping) of als Curado (na zes maanden rijping) of als Viejo (na twaalf maanden rijping). Vandaag eet ik een 18 maanden gerijpte Manchego, hmmhmm.




Manchego
Herkomst - Provincie La Macha, Spanje
100% Rauwe Schapenmelk
Vetgehalte - 50 - 60%
(Half)Harde kaas
Smaakindicatie - Aroma van Hazelnoten en gezouten boter, vleugje pikant
Wijnadvies - Volle rode wijn





Geen opmerkingen:

Een reactie posten